woensdag 29 februari 2012

Verplichte belastingborden op magazijnstellingen

Persbericht


Sinds de invoering in 2008 van de Europese Norm EN 15635 voor stalen opslagsystemen is een jaarlijkse keuring en onderhoud aan magazijnstellingen verplicht. Niet alleen komen vooral bij oudere magazijnstellingen onveilige situaties voor, maar ook de torenhoge kosten en boetes kunnen een behoorlijke aanslag plegen op de kostenbudgetten van bedrijven. Ton Maas, directeur van Mastor Storage System Services in Deurne, benadrukt nog eens de verplichting die bedrijven hebben om hun stalen magazijnstellingen periodiek te keuren, te onderhouden en te repareren.

“Jarenlang is bij de gebruikers van stalen magazijnstellingen het keuren en onderhouden van dit arbeidsmiddel een ondergeschoven kindje geweest. Vooral achterstallig onderhoud, onbekendheid over de belastbaarheid van de stellingen, onwetendheid omtrent de Europese regelgeving en het uitstellen van broodnodige reparaties is er vaak de oorzaak van dat er grote, met enorme kosten gepaard gaande ongelukken kunnen gebeuren, met soms dodelijke afloop”, aldus Ton Maas.

Verplichte belastingborden
Hij vervolgt: “Vaak weet de gebruiker niet eens welk merk, of type stelling hij of zij in huis heeft. Het is dan ook moeilijk te achterhalen hoeveel belasting zijn of haar magazijnstelling überhaupt mag hebben. De leverancier van de stelling is onbekend en zelf weet hij/zij ook niet wat wel en wat niet mag, of toegestaan is. Zonder deze gegevens kan een stelling nooit goedgekeurd worden. Gelukkig hebben wij als onafhankelijk instituut Mastor Storage System Services de beschikking over een database met gegevens over vele soorten en merken palletstellingen en hebben we een eigen berekeningsprogramma ontwikkeld voor het statisch doorrekenen van een complete stellingconfiguratie, ongeacht merk of uitvoering.

Werkwijze
“Allereerst wordt door ons bepaald, om welk merk magazijnstelling het gaat. Er zijn momenteel al meer dan 90 verschillende merken op de markt, welke elk hun eigen specifieke belastingswaarden hebben. Van vele stellingen hebben wij inmiddels gegevens in de database zitten. Is het merk van de stelling onbekend, dan wordt alles opgemeten om gegevens te verkrijgen van de staanders, de schoringen, liggers, inhaakprofielen, ligger-inhaakogen en materiaaldiktes. Deze gegevens worden in ons berekeningsprogramma ingevoerd, waaruit dan de maximale vakbelasting en de maximale veldbelasting rollen. De gegevens worden daarna op de belastingborden gedrukt.

Deze service doen wij ook voor derden, zoals voor onafhankelijke keuringsinstanties, reparatiebedrijven en onderhoudsdienst van een leverancier of technische dienst van het bedrijf zelf. Wij leveren dan de borden aan, mét de juiste gegevens, zoals fabricaat, type, bouwjaar, maximale belastingen, inhaakhoogte van de liggers, veiligheidspictogrammen. Mocht de gebruiker van de magazijnstelling ook eventuele reparaties aan de stelling uit willen besteden, dan kan dat ook via Mastor Storage Systems Services. De hele controle, reparatie en de levering van de belastingborden wordt dan geheel door ons verzorgd”, aldus Ton Maas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten